Byron Bay

Nu är vi i Byron Bay, sitter på ett internet café.. Jag och Amanda åkte och wwoofade på ett ställe 7 km från byron, på en macadamia farm. Innan vi åkte dit hade vi förhoppningar om att kunna stanna i två veckor fram till NZ. Men när vi träffade Ian och åkte hem till gården så insåg vi rätt snabbt att vi inte vill vara här i två veckor. Det värsta är att vi tänkte att en vecka kan vi stå ut här innan vi åker vidare eller till Ballina, men idag kom han och pratade med oss och sa att vi inte kunde stanna längre om vi ville jobba 4h/dag för maten. De flesta wwoofare han haft jobbade bara 2h/dag och bara för boendet. Så vi ska jobba söndag, och sen på måndag åker vi in till Byron och därifrån till ett annat ställe i Lismore. Vi har försökt att hitta ställen här i närheten men det är ganska svårt, men tror att nästa är bättre än det här i alla fall!


Det är verkligen väldigt oberäkneligt med wwoofing ställen! En del är jättebra, som Eltham Valley, och en del är mindre bra.. Efter Nya Zealand ska vi i alla fall söka jobb, på fruktfarmer, och hoppas på att vi kan tjäna ihop lite pengar till vår fortsatta resa.


Men det har inte enbart varit negativt här, det ligger nära Byron så i fredags tog vi oss in dit efter jobbet tillsammans med de två andra svenska tjejerna som också bor här. De är i samma ålder och åkte också med work and travel. Vi låg och solade vid stranden ett tag, sen gick vi till internet, och efter det såg vi att de hade gratis bbq i en park. Så vi gick dit och fick en varsin hamburgare och lyssnade på lite musik, mysigt :) sen hyrde vi en film som vi såg på kvällen.  De hade bokat samma hemresedatum, 1 maj, så vi lär ses på flygplatsen i Sydney igen!

 

Vårt jobb här består av att rensa ogräs runt Macadamia träden och skyfla jord. Huset ligger väldigt fint, fast det är inte så fint inne! Det finns inget rent dricksvatten så man måste koka vattnet innan man dricker det. Han påminner oss hela tiden om att snåla med vattnet eftersom han har egen tank. Maten som vi jobbar för är sådär, han är mest besvärad över att vi vill ha mat, så vi lagar den själva. Jag och Amanda har redan gjort planer för vad vi ska göra på måndan i byron medan vi väntar på skjuts till det nya stället. Vi ska ligga vid havet och köpa en varsin hämtpizza, har varit sugen på det länge!


Sista dagen

I dag är sista dagen här hos James och Julie, imorn blir det till att packa ihop sina saker och åka tillbaka till Ballina och de andra. Vi har bott här i två veckor nu, det är den längsta tiden jag varit på samma ställe under den här resan. Vi har fått tag på ett nytt wwoofing ställe där vi kan få jobba på torsdag, förhoppningsvis händer det inget oförutsett så att vi kan åka dit! Det börjar dra ihop sig inför Nya Zealand, det är bara drygt två veckor kvar innan vi ska åka ner till Sydney och därifrån ta flyget till Auckland.

Igår var sista dagen vi jobbade i Cafét. Det var inte så fullt upp då de redan hade en som stog i disken, men han var så långsam så jag fick hjälpa till i alla fall. Fick skära potatisklyftor också. Vi jobbade mellan elva och fyra, och efter jobbet åkte vi med Angela till puben här i Eltham. Det var vi och Nat och Jim som också jobbar på Cafét. Det var trevligt och puben var mysig, de hade livemusik där på eftermiddagen. Lisa, som är en servitris på Cafét var också där och det var kul att träffa henne och hennes familj. Det var trevligt att träffa och prata med lite local people också, vi fick lite tips inför vår fortsatta resa. Ett bra avslut helt enkelt på våra veckor på Cafét och i Eltham :)

Idag har vi inte gjort så mycket, varit vid poolen lite men det är mulet idag och inte lika varmt så nu på eftermiddagen tar vi det lugnt innomhus och läser lite.

Oväntat besök

Har insett nu under veckan att man inte ska skriva om vad vi ska göra utan vad vi gjort! Det ändrar sig hela tiden har jag märkt. Idag gick vi ner till cafét vid elva, det var ganska lugnt så vi var lite överflödiga. Så Julie skjutsade upp oss till huset igen efter att vi fått våra cappucinos. Ganska skönt då det varit väldigt varmt idag, temperaturmätaren i bilen visade 40 grader nere vid Cafét! Så vi ska jobba imorn istället.. 

Dagen har vi spenderat i poolen och läsandes i skuggan. Skönt med en lugn eftermiddag, Julie kom till och med ner med lunch till oss. Vi fick oväntat besök i eftermiddags vid poolen, deras andre kock och den nye kocken kom dit för att svalka sig. Det är som sagt Christmas Bufé ikväll på Cafét så de skulle fortsätta att jobba sen. Julie och James kom också dit för att svalka sig senare. Nu sitter jag och Ida nyduschade och väntar på att klockan ska bli kvart i sju så vi kan gå ner till Julbordet, ska bli kul!    

Dish pig

De senaste dagarna har vi jobbat, jobbat och jobbat. I tisdags, som var vår lediga dag, fick vi hoppa in och jobba några timmar på eftermiddagen. För att kompensera att vår lediga dag försvann så behöver vi bara jobba 3 timmar på söndag. Men de senaste dagarna har vi jobbat över en timme eller halvtimme, så vi är lediga på söndag! Jag har mest stått i köket och diskat. Julie berättade imorse att den som bara har hand om disken brukar kallas för dish pig, that's me! Det har varit lite drama i köket den här veckan då de sparkade deras kock. Fick jobba lite som kitchen hand också, eller det var kanske en timme sammanlagt, har skurit potatisklyftor och skalat apelsiner. De visade mej hur man la upp salladen på varje tallrik oxå, men jag behövdes aldrig till det..

Det har varit väldigt varmt! runt 30-35 grader varje dag, svetten rinner av oss när vi jobbar och står i. När vi slutat har vi den jobbiga uppförsbacken till huset, men sen väntar den svalkande poolen :)    

På kvällarna har vi sett på film, har hunnit med en massa konstiga filmer, och några bra. Bluesbrothers, Slumdog Millionaire, Ghostbusters och Crasch är några.

Igårkväll var vi på bio i Lismore, vi såg A Christmas Carol. Det var skönt att komma in i en sval biosalong och äta kall glass, mums! Filmen var bra, fick lite hemlängtan när jag såg snön och den vita skogen.. Men har hört att det bara är slask hemma. I kväll fortsätter jultemat då vi ska på julbord, eller Christmas Bufé! De har det i restaurangen så vi ska gå ner dit och äta kvällsmat sen :) Idag är sista arbetsdagen, sen väntar några dagars ledigt innan vi åker härifrån.

It's HOT!

Idag är vår andra lediga dag. Efter frukost gick vi ner till Cafét för att ta lite bilder på vår arbetsplats, och för att få kaffe ;) Har insett hur beroende jag är av kaffe de dagar jag inte dricker det, inte bra...

Detta kommer att bli en varm vecka, igår och idag är det runt 35 grader, så vi är inte så aktiva. Ligger mest vid poolen eller sitter vid datorn. Igår var Hugo här på besök, vi badade och såg på film. Familjen har varit borta på olika saker de senaste kvällarna så vi har huset för oss själva :)

Här kommer lite bilder från de senaste dagarna. Ida har varit duktigt och gjort fina kollage på sin blogg med fler bilder.



Här är the Pecanfactory där jag tillbringat många timmar den senaste veckan. Den röda maskinen till höger är en sorterare, i mitten är maskinen som knäcker nötterna och längst till vänster är bänken där de knäckta nötterna kommer och där jag står och sorterar bort de dåliga!



Här är Cafét, Ida har lite bättre bilder från insidan.. :)



..och huset vi bor i!


Bilder!

Här kommer lite bilder från poolen och utsikten från den :) Idag ska vi jobba mellan 11 och 16 på cafét och jag ska hjälpa till i köket hela tiden, med disken... Imorn är vi dock lediga från cafét, vi ska passa Ellen och rensa ogräs vid poolen :D





De har en egen hemsida med bilder från Cafét:

www.elthamvalley.com.au      Kolla gärna in!

Växellådan på fel sida

Idag har vi jobbat på mellan tio och tre. Jag fick fortsätta att sortera nötter, hittade radioknappen på mina hörlurar så det var helt okej att stå där och lyssna på radio samtidigt. Sen efter två timmar ungefär fick jag köra bort gamla kartonger och papp, med en pick-up med manuell växellåda! Första gången jag kört manuellt här i Australien då de flesta har automat, men det gick bra fast det var lite läskigt! man var tvungen att tänka efter hela tiden vart alla saker satt. Som tur var skulle jag inte ut på vägen och köra utan jag skulle till en vattentank som låg på deras mark lite längre bort. Här i Australien eldar man inte papp som man gör hemma, man komposterar den! Jag stod uppe på flaket och kastade ner kartonger i vattnet för att de skulle förmultna, som senare lades en komposthög. 

Sen fick jag hjälpa till i köket med disk, men det var inte lika mycket att göra idag så jag kände mig mest i vägen.. men i helgerna brukar de tydligen ha massa folk så då kanske man kan göra mer nytta. Sen fick jag packetera nötter, väga upp och försluta påsar som skulle till försäljning. 

Efter jobbet vandrade vi upp till huset och slängde oss i poolen! Nu väntar vi på att de ska komma hem igen, de är ute på ngt ärende, och på mat för jag blir hungrig av allt arbetande ;) Imorn kväll ska vi till en restaurang tror jag, och på lördagkväll var det prat på den lokala puben här i Eltham. Trevligt, trevligt :) 

  

Eltham Valley

Jag och Ida Wwoofar nu i Eltham Valley hos James och Julie och deras dotter Ellen. De bor i ett jättefint hus uppe på en höjd med utsikt över hela dalen. De driver ett Café/restaurang nere i dalen och odlar Pecannötter. Cafét är jättefint, och de serveras lunch och kaffe på dagarna. De har också försäljning av nötter och olika produkter, liknar lite Grön Ko hemma i Säffle, med varor från trakten. Bredvid Cafét ligger en liten nötfabrik där de knäcker, sorterar och packeterar pecannötterna. Idag fick jag börja att jobba med nötterna, har stått och sorterat bort dåliga nötter på löpande band. Det var lite ovant i början men efter ett tag kom man in i det! Efter några timmar fick jag jobba inne i Cafét, med att diska i köket. Ida har jobbat i Cafét hela dagen med att servera och ta upp beställningar, eftersom hon har erfarenhet från tidigare, men tror att vi skulle bytas av senare.

Vi jobbar 5h/dag, mellan tio och tre, i 5 dagar och sen är vi lediga i två dagar. Och vi ska vara här i två veckor, ser det ut i nuläget i alla fall. När vi jobbat klart gjorde Ida två cappucino till oss och sen gick vi tillbaka tillhuset för att hoppa i poolen :) de har en 20m lång pool och en tennisbana, så det kommer nog bli lite simning i de här veckorna, skönt! Lunchen idag åt vi på restaurangen, friterad fisk med klyftpotatis som var jättegott! tror att vi kommer äta där hela veckan när vi jobbar. Så vi trivs jättebra här med boendet, maten och arbetet :) känns skönt att vi hittat ett sånt kanonställe, och att man samtidtgt får lite erfarenhet av café och restaurang arbete!

Vi har tagit lite bilder som kommer upp under veckan!




Wwoofing again

Tack för alla kommentarer jag får! De är lika roliga att läsa varje gång :)

I veckan ska jag och Ida prova på wwoofing igen. Det är en gård med kaffe- och pecanötodling som driver ett café utöver gården (tror att de har kor oxå så där kanske jag kan känna mej lite hemma :) ). Låter spännande i alla fall men man vet aldrig hur det blir förrän man är där! tror att det kommer bli bättre än förra veckan i alla fall :D 

De senaste dagarna har vi planerat Nya Zeeland lite. Vi ska hyra en bil där och tillsammans med Emily, pias tremänning, ska vi upptäcka den norra ön! Vi ska bo hos Pias släktningar under jul och nyär, Mys!  

Tiden går fort här nere! och de har redan börjat med Julskyltningar i affärer och på vissa gator! Känns väldigt konstigt med tanke på att det är 25-30 grader och sommar.

Hoppas allt är bra därhemma i mörkret och slasket ;) Kram!


Bilder!

Här är några bildert från Surfers Paradise, för wwoofing bilder får ni gärna kolla in idas eller amandas bloggar!



Hugo, Amanda och jag på stranden i Surfers



Jag i min nyköpta jobbarhatt :) ..de andra var inte lika förtjusta i den som jag var ;)



Och finally min lilla ödletatuering :) (..och mina australieninköpta flipflops som jag nog inte visat upp förut)

Back in Ballina

Förlåt för dålig uppdatering den senaste veckan, har inte haft så mycket tillgång till internet.

Den här veckan (tisdag-fredag) har Jag, Ida och Amanda på en liten gard i narheten av Nimbin. I regnskogen, bland ormar och insekter! När vi kom dit blev vi visade till ett litet hus/bungalow som vi skulle bo i. Men det var fullt med spindelväv och döda insekter överallt, huset har nog inte blivit använt på någon månad.. Som tur var består vårt arbete med att göra i ordning huset! Första eftermiddagen fick Ida måla, Amanda putsa fönster och jag tog bort spindelväv och dammsög. Andra dagen fick vi restaurera Regnskogen! Vårt arbete bestod av att kratta bort ogräs, små växter som täckte hela marken! Så att de native växterna kunde växa istället för ogräset.. Tredje dagen blev det också krattning, och lite målning :) efter tre dagar kände vi att vi fått nog av den ständiga rädslan för insekter, alla myror i kök och badrum, och den dåliga maten.. Så nu är vi i Ballina igen :)

Vi har hunnit med lite turistande den här veckan också. I måndags så åkte vi på utflykt till Surfers Paradise som ligger på the Goldcoast i Queensland. Det var väldigt exploaterat med hotell efter hotell längs stranden. Det blev fika, shopping och bad :) köpte en hatt som jag tänkte skulle bli användbar vid framtida jobb. Mysig dag som avslutades med en tatuering! Och i onsdags åkte jag, Ida och Amanda till Nimbin, det var ett väldigt konstigt ställe..

Sitter på ett Café nu, och tyvärr går det inte att ladda upp några bilder så ni får hålla tillgodo med text så länge. Bilder från Surfers, tatuering och Wwoofing kommer upp snart förhoppningsvis!

 


RSS 2.0